Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pronásledování křesťanů na úrovni která se blíží genocidě

6. 6. 2019

Jak se projevuje souvislost mezi kolonialismem a náboženstvím Západu

Larisa Fedotova

6.6.2019  

 

„O Vánocích roku 2018 Jeho Ctihodnost Jeremy Hunt, ministr zahraničních věcí a záležitostí Společenství, oznámil, že mě požádal o vypracování nezávislého přehledu informací o pronásledování křesťanů na celém světě, jehož součástí mělo být vytvoření mapy znázorňující rozsah a charakter tohoto jevu, posouzení kvality reakce Ministerstva zahraničních věcí a záležitostí Commonwealthu (FCO) a návrhy změn jak v politice, tak v praxi“, píše se v předběžné verzi zprávy, připravené komisí v čele s biskupem města Truro (Cornwall, Anglie) Philipem Mounstephenem.

 

Masmédia uvedla, že Jeremy Hunt nařídil zhotovit tento přehled na konci prosince 2018 po vypuknutí skandálu kolem osudu křesťanky Asie Bibiové z Pákistánu, které bylo vyhrožováno smrtí bez ohledu na to, že ji soud shledal nevinnou v obžalobě z urážky islámu. Do té doby byla žena uvězněna už 9 (!) rok v cele smrti.

 

Kdo je vlastně Asia Bibiová? Je to negramotná žena z chudé rodiny zemědělských dělníků, matka pěti dětí a katolička. Na jejím příkladu je možné vidět, co je to „zákon o rouhání“, který platí v Pákistánu a v řadě dalších zemí, ovládaných islámem. V červnu 2009 během práce při sběru bobulí ve vesnici Ittan Wali (okres Sheikhupura, provincie Paňdžáb) se Asia napila vody z „muslimské studny“. Místní ženy to pobouřilo a prohlásily vodu za „poskvrněnou“. Tato situace stačila k tomu, aby byla žena obviněna z rouhání a odsouzena k pokutě 1 100 dolarů i k trestu smrti pověšením.

 

Rozsudek vykonán nebyl a Asia Bibiová strávila více než 9 let v izolované cele pro odsouzence k smrti. Azyl jí nabízelo Německo a Francie, avšak její rodina si vybrala Kanadu, kam odcestovala po zproštění trestu a osvobození dcery.

 

Ve zprávě biskupa Philipa Mounstephena se odrážela také fakta o masových vraždách křesťanů v Africe. Zvláštní pozornost je věnována Nigérii: „V roce 2018 bylo v Nigérii zabito mnohem více křesťanů než kdekoliv jinde na světě; na Nigérii připadlo 3 731 lidí ze 4 136 mrtvých: 90 % z celkového počtu. Největší hrozbu pro křesťany ve sledovaném období představovala skupina islamistických vojáků (zakázaná v Rusku) „Boko Haram“.

 

Kromě toho byly zveřejněny údaje o pronásledování křesťanů na Blízkém Východě. Do roku 2003 žilo v Iráku 1,5 mil. křesťanů, dnes jich zůstalo méně než 120 tis. „O sto let dříve křesťané tvořili 20 % obyvatelstva regionu, – píše se ve zprávě, – dnes tvoří méně než 4 %“. Hlavní příčinou této situace jsou tzv. události „arabského jara“, v britské zprávě konkrétně „povstání v roce 2011 a pád starých diktatur“, které vedly k náboženskému extremismu, k zesílení jeho tlaku na křesťany a k zintenzivnění pronásledování v Egyptě, Sýrii, Iráku a Libyi.

 

Ve zprávě jsou připomínány též muslimské postsovětské republiky (Ázerbájdžán a Centrální Asie). Je pravda, že pravoslavní věřící a katolíci se v těchto zemích „cítí sebejistě díky vlivu Ruska“. Pronásledováni jsou zde pravděpodobně stoupenci protestantských sekt. Současně se nehovoří o Ukrajině, kde jsou se souhlasem úřadů věřícím Ukrajinské pravoslavné církve násilně zabavovány chrámy.

 

Významná pozornost je ve zprávě věnována zemím, které tak jako tak nedrží krok s politikou Západu. Jsou to KLDR, Čína, Kuba, Venezuela, Nikaragua a Bolívie.

 

„Myslím, že nemá cenu uvažovat o kolonialismu, když hovořím o náboženství, které je nějakým způsobem spjato s koloniálními mocnostmi,“ říká Jeremy Hunt. Bez ohledu na toto tvrzení britského ministra v zemích Asie a Afriky, které přežily období kolonialismu a kde křesťané čelí největšímu pronásledování, tato konkrétní spojitost zakořenila ve vědomí obyvatelstva. A mimochodem, Nigérie, ve které bylo v minulém roce zabito „mnohem více křesťanů, než kdekoliv jinde na světě“, je bývalá britská kolonie.

 

Přitom tito pronásledovaní křesťané jsou „jedni z nejchudších lidí na planetě“. Například v Indii je křesťanství přijímáno z velké části členy kasty nedotknutelných, kteří doufají, že tímto způsobem změní svůj osud a dostanou se tak z kruhu kastových omezení.

 

Biskup Philip se příliš nemýlí, když říká, že „britská vláda jednoduše prospala pronásledování křesťanů“, ačkoliv „tato zpráva a také nedávné útoky na kostely na Srí Lance všechny probudily a způsobily neuvěřitelný šok“.

 

„V některých regionech se pronásledování křesťanů ve svém rozsahu a charakteru přiblížilo k úrovni odpovídající mezinárodní definici pro genocidu podle klasifikace OSN“, píše se v předběžné variantě zprávy biskupa Philipa Mounstephena. Úplné znění tohoto dokumentu má být vydáno v létě roku 2019.

 

Преследования христиан на уровне, близком к геноциду vyšel 1. června 2019 na fondsk.ru. Překlad v ceně 300 Kč Zvědavec