Jdi na obsah Jdi na menu
 


Viktor Orbán - Evropa je již „nepřímo ve válce s Ruskem“

20. 2. 2023

Viktor Orbán - Evropa je již „nepřímo ve válce s Ruskem“

Nejprve přilby, pak tanky, pak stíhačky – maďarský premiér se obává, že Evropa sklouzává do války. Ministr obrany Pistorius mezitím varuje před ruským vítězstvím. „Pokud by Putin dosáhl svého, byl by to jen začátek." 

Viktor Orbán, maďarský premiér

20. února 2023 - 04:20

 

Podle maďarského premiéra Viktora Orbána Evropa směřuje k válce. „Ve skutečnosti už jsou nepřímo ve válce s Ruskem," řekl, „začalo to přilbami, teď se posílají tanky, na pořadu dne jsou stíhačky „a brzy uslyšíme o takzvaných mírových jednotkách“.


Západ konflikt nezvládl. „Mohlo se to chovat jako omezená regionální válka nebo vojenský konflikt mezi dvěma slovanskými státy, jak navrhovalo Maďarsko.“ Místo „další argument proti bruselskému superstátu a pro silné národní státy“. Maďarsko, které je členem EU a NATO, odebírá z Ruska zemní plyn a ropu.

 

Maďarsko se zdráhá podpořit sankce Unie proti Rusku. Viktor Orbán udržuje přátelský vztah s ruským vládcem Vladimirem Putinem od svého nástupu do úřadu v roce 2010.

 

Ani poté, co téměř přesně před rokem začala ruská útočná válka proti Ukrajině, vztahy mezi Budapeští a Moskvou opravdu neochladly. Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto se také setkal se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Budeme pokračovat v udržování ekonomických vztahů s Ruskem a to doporučujeme i našim spojencům," řekl v sobotu Orbán.

 

(rp,prvnizpravy.cz,politikstube,foto:arch.)