Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rusobijské šílenství pokračuje úsilím zničit památníky osvobození

28. 4. 2024

Rusobijské šílenství pokračuje úsilím zničit památníky osvobození

Jiří Jaroš Nickelli, ČSPB Moravská Třebová

 

Ze zprávy tisku ( NP, článek "Chtějí sundat další pomník rudoarmějce") se dovídáme, že v Litoměřicích vznikla iniciativa "Odstraňte symbol okupace", proti níž se postavili osvícení občané s peticí, protestující proti záměru zastupitelstva odstranit tento pomník. Občané se ptají -  "Jak může tato socha oslavovat okupaci (okupaci roku  68 - JJN), když voják třímá v ruce (bubnový) druhoválečný samopal Špagin, nikoli poválečný AK-47?" (Kalašnikov, JJN). Již jen z tohoto příkladu vyplývá nesmyslnost argumentace  nevzdělanců rusobijců. Občan se pozastavuje i nad načasováním záměru. "Nemohu se zbavit dojmu, že  s podobnými záměry se v naší zemi čekalo, až vymře drtivá většina pamětníků válečných událostí,  aby se mohly naplno rozjet podobné snahy o vymazání určitých kapitol z naší historie. Jednou z nich je právě osvobození většiny našeho území sovětskými vojsky". 

 

My na Moravě se tomuto rusobijectví vůbec nedivíme. Máme totiž příšerné zkušenosti s jeho projevy jak v Brně, tak na jižní Moravě. Z Brna můžeme uvést hned dva skandální případy - ničení památníku Rudé armády v Králově Poli zastupitelem městské části, který devastoval symboly RA, což vyvolalo mezinárodní skandál, jenž musela řešit nakonec i policie jako trestný čin, a dále vandalismus sochy Rudoarmejce v Brně-Šlapanicích, kterému urazili hlavu (!). Z jihovýchodní Moravy uveďme pokus o likvidaci sochy partyzána v Památníku nacisty vypálené Ploštiny, nebo narušení památníku RA v Nemochovicích či likvidaci památníku RA v Adamově na Blanensku. Ostatně již v devadesátkách zastupitelstvo města Brna tehdy  hanbářsky rozhodlo odstranit nápis o osvobození města z pomníku Rudoarmejce na Moravském náměstí, kde dnes podstavec pomníku obkládá pouze prázdná deska - symbol soudobého kolaborantství a hnusného alibismu, zejména vůči prosudetským silám, jež dočasně za primátora Vokřála ovládly prostor ve městě. (Připomeňme snahy o "rehabilitaci" zrušeného Německého domu, odkud za Mnichova a za okupace nacisté osnovali vražedné plány a likvidační akce proti Čechům). 

Když si připomeneme, že v sousedním Rakousku ve Vídni bez problému udržují obrovský pomník osvobození Rudou armádou se symboly SSSR, a každoročně tam nejen občané, ale i představitelé města a vlády konají pietní akty, musíme se za  tehdejší Brno 90tých let stydět.

Současné zastupitelstvo a primátorku města je nutno oproti tomu chválit za pietní akty na ústředním hřbitově u kolumbária a památníku Rudé armády, konané i v dnešní fanatismem posedlé době, a za jejich konstruktivní a etický přístup k minulosti osvobození Brna.

Nicméně projevy minulého i soudobého rusobijectví je nutno odkázat do říše sociopatického a psychopatického fanatismu, jenž nemá nic společného s pravou historií našeho osvobození. Takové je naše stanovisko.

Ostatně připomeňme prognózu našeho presidenta Budovatele dr. Beneše, o tom, že za více jak půlstoletí od II. světové války znovu přijdou nepřátelé republiky, aby od lží o válce přešli k přímému útoku na naši svobodu národní a lidskou. Stalo se.