Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo nás soustavně poškozuje…

29. 4. 2024

Kdo nás soustavně poškozuje…

Marek Řezanka

Červnové volby do Evropského parlamentu mohou mít poměrně značný význam. Jednak je lze uchopit jako referendum českých občanů o (ne)spokojenosti s tragickou vládou Fialova kabinetu – a jednak jako referendum o směřování Evropské unie, a to například v politice migračního paktu, v přístupu k tzv. Green Dealu – a v neposlední řadě v přístupu k podpoře eskalace války na Ukrajině.

 Komu připadá, že protivládní demonstrace toho příliš nezmohly, může se minimálně dostavit v červnu osobně k volbám – a dát svým hlasem najevo svůj postoj k Fialově vládě. Čím vyšší volební účast, tím lépe. Občané mohou dát premiérovi a jeho ministrům zpětnou vazbu, co si myslí o jejich působení – a mohou na ně vytvořit silný tlak. Petr Fiala rád vysílá signály všemožného druhu. Je na čase, aby také nějaké výraznější obdržel.

 Jistě, je faktem, že české zdravotnictví či školství se potýká s dlouhodobými problémy – a za všechny nemůže toliko vláda Fialova. Za co ale plnou vinu nese, je přímo katastrofální energetická politika, která vysokými cenami energií odsuzuje český průmysl i české zemědělství k nekonkurenceschopnosti. Co dělá ještě ministr Válek na resortu zdravotnictví, když některé základní léky jsou jednoduše nedosažitelné – a když dostupnost kvalitní lékařské péče dramaticky klesá, ví kromě boha patrně jen premiér Fiala.

 Přímo do nebe volající je setrvávání ministra Rakušana na resortu vnitra. Člověk s šifrováním v mobilu, jež je kompatibilní se šifrováním Redlova gangu, jako šéf resortu vnitra už není ani špatným vtipem. Je to nehoráznost. Zvláště, když za tohoto ministra byla opětovně zavedena cenzura, neoprávněně došlo k vypínání nepohodlných webů – a kdy se lidé bojí sdělovat svůj názor, neboť za něj mohou být propuštěni z práce (oficiálně se to vysvětlí nutností redukce pracovních míst), a to v případě, že ho vláda posoudí jako „nevhodný“.      

 Zatímco naši sousedé, Slovensko, Polsko, ale i Maďarsko, migrační pakt odmítají, Vít Rakušan s tunou másla na hlavě ho bez reptání podpořil. Stejně jako jiný ministr s máslem na hlavě, tentokrát pro změnu v kauze Taxis, bez mrknutí oka hájí Green Deal.

 Německo zvládá „imigraci“ tak dobře, že na jeho školách působí muslimští studenti jako náboženská policie – a násilím a terorem prosazují právo šaría. Tyto otřesné případy nalezneme například v Porýní-Vestfálsku či v Bonnu.   

 Švédsko, kdysi výstavní skříň sociálního státu, se změnilo v zemi zmítanou násilím a zločineckými gangy. Evidentně zde jde o nezvládnutou migraci. Hlavně tedy, že se tento stát stal dalším členem NATO – to mu určitě pomůže k vyšší bezpečnosti.

 Green Deal je ukázkovou pohádkou, která však naplňuje prvky hororu jak v případě bratrů Grimmů – a nese v sobě i cosi andersenovsky burcujícího: Nic nedokumentuje obludnost této ideologie lépe, než kácení Märchenwaldu (Pohádkového lesa), aby zde mohly vyrůst „ekologické“ větrné elektrárny. Dokud se ekologické programy budou řídit ziskem velkých firem, nemá příroda šanci. Jen se v jejím jménu bude vše živé plundrovat a ničit – a mnoho lidí proto zchudne. Už jenom proto, že celá řada (nejen) českých firem nedokáže při plnění požadavků Green Dealu konkurovat. 

 Myslí si snad někdo, že elektromobilita s lithiovými bateriemi je cokoli jiného než slepá vývojová větev? 

 Evropská unie nyní nutí ukrajinské muže vracet se na Ukrajinu – a tam jít bojovat a nejspíš padnout – a to přesto, že tito muži před Zelenského režimem prchají – a bojovat evidentně nechtějí. Toto má být demokracie v euroobalu? Poněkud totalitní, zdá se.

 Jděme volit, dokud můžeme. Výše zmínění ukrajinští muži se bohužel v žádných volbách vyjádřit nemohou. Ti již jsou dobří jen jako potrava pro děla. Hajme jejich práva. Jděme volit i za ně. Jsou to lidé jako my – a jako my touží především žít. 

 Je otázka, co na pětikoalici vidí její voliči. Minimálně část z nich by si měla uvědomit, že si přáli nízké daně – a Fialův kabinet jim je neustále zvyšuje. Že tito lidé jsou odpůrci eura, ale Fialova vláda dělá vše pro jeho přijetí. Že volili proto, že jim bylo namluveno cosi o „Babišově drahotě“. Má vůbec cenu mluvit o tom, co všechno za působení Fialova kabinetu zdražilo? Tito voliči přeci hlasitě odsuzovali růst státního dluhu: Už jim někdo sdělil jeho vývoj za působení Zbyňka Stanjury z ODS?   

Osobně nechápu, jak kdokoli může vládní koalici podporovat. Je na nás všech, zda k volbám dorazíme – a jak budeme volit. Ve hře není nic menšího než naše budoucnost. Máme-li, třebaže minimální, šanci, že můžeme svým postojem a svou volbou Fialovu vládu oslabit, mělo by být samozřejmé, že tak učiníme. Pokud ji tedy tajně nemilujeme – a nechceme jí dopřát další období k rozvíjení toho, co vše ještě může zničit.


Ať už padá…


 Mám na vás otázku, a chci znát odpovědi:

Co dala dobrého vám Fialova vláda? 

Že daně vyšší jsou? Že Petr k euru hledí?

Že dluh dál narůstá? Kdo nízký plat má, strádá.

Co všechno zdražilo? Je toho celá řada.

Co dělá vaše mzda? A kdo z vás léky shání? 

Někdy se cítíte být vládou obelháni? 

Třeba, když slyšíte, jak vše se skvěle zvládá? 

Co pakty migrační? Jak moc vás Vítek brání?

Ten, kdo nás poškodil, ať sbalí se a padá...

 

 Svůj názor řeknete, pokud vás pusa svědí? 

Vždy tomu věříte, co Čé Té navykládá? 

Že není cenzura? Tak kdo jde do popředí? 

Kdo je vždy poslušný, či kdo znát pravdu žádá? 

Nebo chtít diskusi je horší nežli vada? 

Kdo myslí „nesprávně“, má zůstat bez zastání? 

Pak chcete jednotu, byť jednotné je lhaní? 

Nebo se děsíte jednotné pravdy stáda? 

Jste člověk ohebný, co před pány se klaní?

Ten, kdo nás poškodil, ať sbalí se a padá.

 

 Co český průmysl? Neztrácí se nám v šedi? 

Co drahý zemní plyn? To není ničí zrada? 

Co kauzy členů STAN? Co k Dozimetru vědí? 

Reforma důchodů snad smysl nepostrádá?

Co Green Deal? V pořádku? Nikdo vás neokrádá? 

Čím všeho méně je, tím víc musí být zbraní, 

velí se do války – shánějí prachy na ni.

Že již je prohraná, nikoho nenapadá? 

Jen mrtví přibudou. To je snad vaše přání? 

Ten, kdo nás poškodil, ať sbalí se a padá.

 

Země je v rozkvětu? Nic vám tu nezavání?

Lidé strach nemají, co bude v zaměstnání? 

Obavy nerostou? Což se nic nerozpadá? 

Souží vás budoucnost? A jistí pouze žvaní.

Ten, kdo nás poškodil, ať sbalí se a padá...