Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tyto jednotky zkusí zahnat ruského medvěda. Záběry z ukrajinské první linie

16. 12. 2021

Tyto jednotky zkusí zahnat ruského medvěda. Záběry z ukrajinské první linie

 

Dnes 7:39 – Moskva

Petr Jemelka, Novinky

 

Ukrajinci v úterý pořádali rozsáhlé vojenské manévry u východní hranice. Cvičení se účastnily jednotky, které se mají postavit na odpor případné ruské invazi. Jsme připraveni, hlásí zástupce velitele sdružených sil. Strategií Ukrajinců podle něj bude zahnat ruské invazní síly rychlým a silným protiútokem.

 

 „Pokud povedeme silný a solidní vojenský protiútok – a my jsme na to připraveni –, povede to ke zhroucení ruské armády a politického vedení. Protože na ruské straně budou ztráty na životech. Nezáleží na tom, jak moc se snaží cenit zuby, vědí, že dojde k obrovským ztrátám. Musejí s tím počítat,“ řekl agentuře Reuters brigádní generál Mychajlo Drapatyj, který působí jako zástupce velitele sdružených sil pro obranu východní hranice.

 

Na záběrech ukrajinského cvičení z oblasti Luhansku na východě Ukrajiny, které ve středu zveřejnila agentura Reuters, jsou vidět desítky tanků nacvičujících brod řeky, výstavbu pontonového mostu a spolupráci jednotek různého zařazení.

 

„Nenacvičovali jsme jen překonání řeky a rychlou stavbu pontonového mostu, ale také jeho přejezd s armádními jednotkami, tanky, speciálními jednotkami, bojové nasazení v útoku, dobytí strategických bodů pro umístění hlavních sil nebo vedení protiútoků,“ vysvětloval reportérovi Reuters generál Drapatyj.

 

Obavy Západu

Na rusko-ukrajinské hranici už týdny roste napětí. Ukrajinští představitelé s odkazem na zpravodajské služby tvrdí, že Rusko na začátek nového roku – zřejmě na leden –chystá invazi na Ukrajinu. Stejné podezření ale vyslovují i Američané a Evropská unie.

 

Moskva trvá na tom, že se jedná o provokace, a opakuje, že přesuny vojáků u společné hranice na ruském území jsou cvičením, do kterému nikomu ze zahraničí nic není.

 

O tom, že se skutečně něco děje a napětí stoupá, svědčí na jedné straně pohrůžky Západu, že v případě ruské agrese vůči Ukrajině uvalí drtivé sankce, na straně druhé požadavky ruského prezidenta Vladimira Putina na smluvní závazek o nerozšiřování NATO o Ukrajinu.

 

Putin evropským politikům: Chci jasný závazek, že se NATO nerozšíří na východZahraniční

Putin evropským politikům: Chci jasný závazek, že se NATO nerozšíří na východ

Ukrajinský parlament navíc v úterý schválil cvičení cizích vojenských jednotek na ukrajinském území v roce 2022, což by mohlo Rusy vyprovokovat k ostré reakci, poznamenala agentura Reuters.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/tyto-jednotky-zkusi-zahnat-ruskeho-medveda-zabery-z-ukrajinske-prvni-linie-40381254#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=LXlAOluVdJo-202112160755&dop_id=40381254&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest182_boxik_sport_bez_dopo_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz