Jdi na obsah Jdi na menu
 


Němci by chtěli Evropě přerozdělovat ukrajinské uprchlíky

26. 3. 2024

Němci by chtěli Evropě přerozdělovat ukrajinské uprchlíky

 

25.3.2024 20:45

„Federální vláda musí urychleně podniknout kroky k zajištění rovnoměrnějšího rozložení nově příchozích ukrajinských válečných uprchlíků do Evropy, Německo naráží na hranice svých možností,“ říká poslanec Spolkového sněmu Alexander Throm z Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Situace je prý hraniční, když   počet uprchlíků stoupá. Podle spolkového ministerstva vnitra   k 12. březnu bylo v Německu již evidováno 1,65 milionu takových lidí, o rok dříve jich bylo 1,4 milionu.  Počet nově příchozích Ukrajinců v současnosti převyšuje počet nových žádostí o azyl z jiných zemí, říká Hans-Eckhard Sommer, šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky. Dodal přitom, že většina z nich může potřebovat ubytování na náklady státu.  

Lednová data totiž navíc ukázala, že jen asi 20 procent   ukrajinských uprchlíků v Německu pracuje. Již tehdy šéf německé CDU Friedrich Merz   prohlásil, že přiznat uprchlíkům z Ukrajiny právo na občanské výhody byla chyba. Ukrajinští uprchlíci by podle jeho názoru měli pracovat. 

Jan Urbach

vesevec.cz

 

Ilustrační foto: Ukrajinské uprchíky vítalo také Sasko.