Jdi na obsah Jdi na menu
 


Izrael připraví Palestince o půdu na okupovaném Západním břehu

28. 3. 2024

Izrael připraví Palestince o půdu na okupovaném Západním břehu

 

28.3.2024 13:44

Minulý týden Izrael oznámil „konfiskaci“ přibližně 800 hektarů palestinské půdy na okupovaném Západním břehu Jordánu. V této oblasti proto budou moci vzniknout izraelské osady. Jedná se o největší přesun vlastnictví půdy od uzavření dohod v Oslo v září 1993.

„Ačkoli jsou v Izraeli a po celém světě tací, kteří chtějí podkopat naše právo na Judeu a Šomron, a dokonce i na zemi obecně, podporujeme hnutí osidlování,“ řekl k plánům vlády židovského státu   izraelský ministr financí Becal'el Smotrič spojený s extrémně pravicovými silami.  Smotrič je ve vládě Benjamina Netanjahua  zodpovědný za dohled nad židovskými osadami na Západním břehu Jordánu. Sám podporuje anexi celé oblasti Izraelem a kritizuje vytvoření palestinského státu. Začátkem tohoto roku vyzval Palestince z pásma Gazy, aby po skončení nepřátelských akcí dobrovolně emigrovali.

Většina vlád po celém světě považuje osady vybudované na území dobytém Izraelem během války v roce 1967 za nezákonné.  V roce 2016 přijala Rada bezpečnosti OSN rezoluci požadující, aby Izrael zastavil veškeré osidlovací aktivity na Západním břehu Jordánu. Kroky Izraele tímto směrem jsou považovány za porušující mezinárodní právo.

Současná vláda premiéra   Netanjahua je podle hodnocení  sionistická a nacionalistická.  Vláda podporuje ilegální pokusy o kolonizaci palestinských území. V roce 2023 se vláda rozhodla legalizovat některé židovské osady na okupovaném Západním břehu Jordánu a mají tam vyrůst i nové domy.

Jana Putzlacher

vasevec.cz

Foto: premiér Netanjahu a ministr Smotrič