Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americká média USA jsou blíže než kdy jindy konečnému kolapsu

28. 3. 2024

 Americká média USA jsou blíže než kdy jindy konečnému kolapsu

27. 3. 2024 kuryr

 

Všechny světové říše se nehroutí jako padlé stromy. Místo toho pomalu slábnou, jak jim série krizí ubírá sílu a sebevědomí, až se najednou začnou rozpadat. To byl případ britského, francouzského a sovětského impéria. Totéž se děje v imperiální Americe, tvrdí Alfred McCoy, profesor historie na Harringtonské univerzitě ve Wisconsinu, který napsal svůj názor pro politický časopis Salon.

Americká éra po studené válce na začátku tohoto století zažila svou vlastní krizi s katastrofálními invazemi do Afghánistánu a Iráku. Nyní se na horizontu dějin rýsují další tři imperiální krize – v Gaze, na Tchaj-wanu a na Ukrajině – které by mohly kolektivně proměnit pomalou imperiální recesi v příliš rychlý pokles, ne-li v konečný kolaps.

Ať už je krizové řízení úspěšné nebo neúspěšné, obvykle zahrnuje křehkou rovnováhu mezi domácí politikou a globální geopolitikou.

Současnou těžkou situaci Ameriky lze ale alespoň částečně vysvětlit rostoucí nerovnováhou mezi domácí politikou, která se zdánlivě rozpadá ve švech, a řadou složitých globálních otřesů.

Ať už v Gaze, na Ukrajině nebo dokonce na Tchaj-wanu, Washington prezidenta Joea Bidena zjevně není schopen sladit domácí politické zájmy s mezinárodními zájmy impéria. A v každém případě bylo špatné krizové řízení jen umocněno chybami, které se nashromáždily za desítky let a proměnily každou krizi v hádanku, která nemá snadné řešení, nebo možná žádné řešení.

Jak jednotlivci, tak kolektivně se tedy špatné zvládání těchto krizí pravděpodobně stane důležitým ukazatelem případného úpadku Ameriky jako globální velmoci doma i v zahraničí, domnívá se americký profesor.

Jako úřadující prezident musí Biden letos v listopadu nést tíhu jakékoli změny situace a následné politické škody na sobě samém. Pokud se to stane tímto způsobem, pak v současném bažinatém světě americká globální hegemonie zmizí s úžasnou rychlostí a brzy se stane jen vzdálenou vzpomínkou.

 Infokuryr